[綜合討論] Justin.TV+Livestream直播方法與有關資源

大家成日見到d外國玩家都會用livestream,而有d亞洲既玩家就會用justin tv.我會教大家用Justin tv來直播.
首先,要down一個直播既程式,叫Adobe® Flash®Media Live Encoderhttp://www.adobe.com/products/flashmediaserver/flashmediaencoder/

之後,到以下網址download SCFH.exe:
http://mosax.sakura.ne.jp/fswiki ... ile=SCFHDSF04%2Ezip
官方網站:(日後更新必須)
http://mosax.sakura.ne.jp/fswiki.cgi?page=SCFH+DSF

下載之後請先執行install32.bat
如果是64位元的作業系統請執行install64.bat
如果不能安裝的話請下載套件Microsoft Visual C++ 2008
官方網站中間部位就有此連結
------------------------------------------------------------------------------------------------
大家如果唔想搞咁多野,可以唔洗播埋聲,就跟以下步驟做:
1.到http://zh-tw.justin.tv/
2.登入(如果冇ac,去開左ac先,好易開既,唔洗教啦..)
3.按右上角既紅色廣播
4.允許網絡攝影機
5.開scfh
6.按下下iexplore.exe再按ok
26/8/10 04:21 PM

(轉做按iexplore.exe)
7.你可以自行鎖定想直播既野(按住drag here,再拉去指示既視窗)
8.按一下套用
你可以按一下預覽面板來睇下你揀左既畫面
下面係翻譯講解

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
以下係有聲既justin tv既教學 (同上面個個教既野係一d關係都無)

Justin.tv 令一個直播方法就係用Adobe Flash Media Live
好處就係可以set 多d野, 可以控制上載速到等等.
不過有時直播個 minimap, hp bar會閃閃下, 所以建議用windows mode.
(設定Windows Mode方法: 開Game > Esc > Video > Windows Mode X左去 > OK)

等我詳細講解一下:
1. 到http://zh-tw.justin.tv/
2. 登入
3. Download定個Profile (自己揀一個, 睇你想用邊種)
4. 開Adobe Flash Media Live (見下圖)
5. 係左上角, File > Open Profile > 打開頭先Download左既profile 開左之後, m 個部份應該會自動有野 (有機會會有個野彈出黎, 按ok就得, 唔洗理)

6. 講解下張先
   a) 揀返做 SCFH DSF
   b) set 用咩format, 我用開 VP6
   c) Frame Rate 係計人地睇既rate, 一般set 10-15已經好足夠
   d) Input Size 呢到好緊要, 越大既話, 播出黎就越清, 但亦都會越食CPU同RAM
   e) 呢到Set 你既 Video upload 速度, 當然越快越好, 但係好睇你上網速度
   f) set 你 video 既野 (見 n)
   g) Output Size, 同Input Size 一樣, 不過最好就係兩個都一樣
   h) 剔呢個就會錄埋音, 如果想無聲既話就唔好剔
   i) 呢到set 錄邊到既音 (見 o)
   j) 多數都係set 44100 (d音穩定+正常d)
   k) 呢到set 你 聲音既upload 速度, 當然越快越好, 但係好睇你上網速度, 我多數set最低 (56)都夠
   l) 一路直播時可以一路錄影save係你 HDD 到, 檔案size 比 Fraps 細好多!
   m) 跟step 5做就得
   n) Keyframe Frequency: 越低就用部腦資源越多, 建議 10
      Quality: 質量 (我無理到)
      Noise Reduction: 降低模糊 (作用不大, 所以set none)
      Datarate Windows: 呢個真係唔知... 大概同傳數資料有關, set small 都夠
      CPU Usage: 呢到當然越低越好 XD
   o) 如果想錄Game 聲就set 做立體聲混音

7. set 好晒之後就開SCFH (見下圖)

8. Highlight FlashMediaLiveEncoder 後按 OK 就會入左個主介面 (見下圖)

9. a) hold住佢之後拖去你想錄既地放 (LOL個Windows)...
   b) set 做你個 lol 既size (開Game後係Video搵到) set好之後按size 下面個 Apply
10. 基本上已經完成晒, 你隨時可以係Adobe Flash Media Live按Start就會開始直播 (唔洗再去justin.tv個按廣播)
11.去到Loading畫面個時就用 SCFH.exe a (Drag Here.) 個到鎖定LoL既windows.
12.如果想停既話, 隨時係Adobe Flash Media Live按STOP即可
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
由於好多人問點樣可以係Windows 7到set淨係聽到喇叭又聽唔到自己支咪既聲
所以我問左GoGoLetsGo點整, 以下係佢既教學:

首先..要睇返自己係張咩soundcard..裝返個driver... (一定要)
之後去右下角既音量
31/8/10 02:46 PM
..按右鍵..選錄音裝置..
係入面既空白地方按右鍵..選顯示已停用的裝置
之後應該會有立體聲混音什麼的..把他選做預設裝置

完成左之後出返去.
係右下角音量按左鍵..點喇叭.之後應該會有D選擇..好似microphone個D..全部SET靜音..

完成左之後去返adobe flash media encoder..
係audio度Device選混音 再按 ▼
係個下拉選單度都係選混音
咁就應該ok
我唔sure我岩唔岩的
只係將我自己做左既野present出黎

多謝fok哥既livestream教學,下面有得睇,fok哥真是好人

希望可以幫到大家,如果有問題,可以留言,我見到會回答

因為有人想學點整livestream.com 個個.. 我將方法放係呢個post先.
但係我唔建議用livestream.com, 因為我記得以前香港人睇livestream.com會好lag
所以如果可以, 盡量跟返樓主個個用justin.tv (個個都用小d 流量)

Livestream.com個個好易set:
1. 係 livestream 申請acc
2. dl 埋 procaster
3. Install完 procaster, 開左個program, login
4. 揀Capture Game (個Joypad) 按 Go Live (下圖圈住左)
26/8/10 07:37 PM

5. 跟住開Game... 係Loading 畫面個時按 Ctrl + F1 就會開始直播...
注意: 用Capture Game 可以Fullscreen 直播, 唔洗好似justin.tv咁一定要用windows mode
但係唔用 Capture Game 又用 Fullscreen 既話就會成個畫面閃閃下...!
不過直播緊既時候唔可以出game.. 否則好有可能會輕機..
=======================

以下我會解釋下個野d設定(按Preference)...
26/8/10 08:38 PM

1. Livestream
   Live - 當你錄既時候會即時直播.. (必剔)
   Ondemand - 將你呢次播既野放係on demand library (個人喜好)
   Auto-pilot - 你呢次錄左既野當你offline時, 會自動係你個頻道播放 (個人喜好)
   Auto-record - 自動save 低你播既野係個website到 (個人喜好)
   Mobile Stream - 行動版都睇到.. (個人喜好)
   下面個d係講你個account係點...

2. Video
   Source - 畫面來源(基本上唔使理)
   Encoder - 解碼器 (用默認或者自己喜歡都得)
   Output Resolution - 呢個越大, 畫質越好 (個格剔左會限制左output同你個screen比例一樣
   Output Aspect Ratio - 輸出比例 (剔 左之後會match返呢個比例)
   Target frame rate - 輸出既Frame rate, 10 到 15就夠, 太高無用..
                       (唔好剔, 剔左會將輸出framerate = 你玩既Framrate. 會拖慢部機)
   Target bitrate - 影像Upload速度, 當然越大越好, 但係你internet/game會受影響, 自行調正(我就200左右)
   Keyframe intervals - 越低用cpu量越大, set 做10左右已經好夠...
   Deinterlacing - 呢個唔係好清楚.. 不過yes會慢.. 所以用no就得..

3. Audio
   Target bitrate - 音響upload速度.. set到最低就得..
   Sampling rate - 呢個set 44100, 如果唔係既話d聲會怪..
   Channel - 立體聲定係單聲道.. 自己決定
   Meter Standard - 唔知咩黎... 所以唔搞佢
   Open Audio Mixer (紅色圈圈, 見下圖)

呢到set有咩聲出有咩聲唔出...
   第一個 Default input device - 姐係支咪
   第二個 Speakers' Audio - 姐係你喇叭播緊既聲
   紅色圈圈代表mute (靜音) 左個個來源.
   右手邊可以再set 大細聲等等

4. Desktop
   Show mouse - 人地睇唔睇到你mouse
   Show Preview - 比你睇下係人地畫面會見到點 (Capture game無用)
   Seprate window - Preview 係另一個windows播放
   Highlight mouse - 你隻mouse有黃色圍住 (見preview個mouse) X px wide - X = 黃色範圍
   Minimize window when broadcasting (only show control bar) - 當直播時縮細procaster
   Don't show me anymore quality suggestions - 唔洗佢再比意見你應該用咩品質
   Save video to file (My videos folder) - 將直播左既野save係 My videos folder
   Background - 唔洗理...
   Start capture 2nd Monitor - 直播埋第2個 Mon (有既話)
   Restart stream every X hours - 每X小時重新啟動個直播

5. Game (呢d淨係對 Capture Game有影響)
   Text color - 係game入面時, procaster d字會係咩顏色 (個人喜好)
   Position - 係game入面時, d字會係邊到出現 (個人喜好)
   Show - Hooked Process (debugging用.. 建議剔)
   Show - Control game FPS (限制隻game fps幾多, 唔剔既話隻game就唔會受到呢個限制)

6. Hotkey
   可以自己修改hotkey (唔洗教掛...)

回樓主:
跟住整真係ok...
質數一定唔及用fraps拍好.. 但係勝在有得live..
今晚夜dd再搞下d設定...睇下點先 =)

我想問點解我個post冇人,但係bm個post咁多人- -
唔通有金汁!?
live都唔夠frag好囧

支持frandle

我都鍾意睇人live , 不過自己就無辦法了
網上行的超高速上傳

我想問點解我個post冇人,但係bm個post咁多人- -
唔通有金汁!?
live都唔夠frag好囧 ...
FlandleScarlet 發表於 25/8/10 09:04 PM

個個開左好耐 o_o"

我要CLGAME果個....
80 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

我要CLGAME果個....
ChinaBoyGo 發表於 26/8/10 08:35 AM

Livestream.com個個好易set..... 不過我記得以前香港人睇livestream.com會好lag
而家可能已經有進一步改善都唔奇...
1. 係 www.livestream.com 申請左acc之後
2. dl 埋個procaster http://www.livestream.com/platform/procaster
3. Install完 procaster, 開左個program, login
4. 揀Game Mode (個Joypad) 按 Go Live
5. 跟住開Game... 係Loading 畫面個時按 Ctrl + F1 就會開始直播...

livestream一樣lag
Steam ID:andypcl107
Gw2 Ign:Elite Ice
Gw ign:Elite Ice

Guild Wars2 HK RC:25303310

Livestream.com個個好易set..... 不過我記得以前香港人睇livestream.com會好lag
而家可能已經有進一步改善 ...
hfok 發表於 26/8/10 08:51 AM

你真是好人adore fok哥

livestream一樣lag

我之前試過用Livestream... 我d frd話無乜lag
不過個時得佢一個人睇.. 可能因為咁唔lag.. 我都唔多清楚

你真是好人adore fok哥

幻覺黎架姐, 多謝晒你教點樣整Justin.tv就真啦

已更新!!!!!!!!用火雲掌推上sosad

評分人數

• hfok: 圖文並茂, 直得鼓勵活躍度 + 2
順圭♥

我都update左我 2樓個post... 寫返詳細d set個livestream..

呢個教學好有用,,thx

點樣del左livestream上面d video

點樣del左livestream上面d video
eternalwind 發表於 27/8/10 09:26 PM

My account > Studio > Video On Demand > 搵你要既片 > 按 X 問你del唔del答yes

我想問可唔可以錄完先放出黎比人睇架?

我想問可唔可以錄完先放出黎比人睇架?
domho 發表於 27/8/10 09:42 PM

可以,你係e到post/post上youtube之後send link比人都得

想問下關於係justin tv播放,,係咪冇聲既話就咁用SCFH就可以播到?  我好似唔得

另外用左Adobe® Flash®Media Live Encoder + SCFH可以播到,,我冇聲,,像素好D既話畫面就會好窒,,差唔多要SET到得2XX x 1XX咁既畫面先播到,,超唔清,,而且都唔太流暢,,請問有咩方法可以清清地又唔太窒

我尋晚打飛機比人睇,,條女話睇到窒下窒下

(我打怒首領蜂(STG)比女朋友睇)

因為聯賽個陣.播live會好影響到公平性.所以我係想係J tv錄完再開放比人睇,但係我又想一早就比link人.唔知得唔得