返回列表 發帖

[綜合討論] Justin.TV+Livestream直播方法與有關資源

大家成日見到d外國玩家都會用livestream,而有d亞洲既玩家就會用justin tv.我會教大家用Justin tv來直播.
首先,要down一個直播既程式,叫Adobe® Flash®Media Live Encoderhttp://www.adobe.com/products/flashmediaserver/flashmediaencoder/

之後,到以下網址download SCFH.exe:
http://mosax.sakura.ne.jp/fswiki ... ile=SCFHDSF04%2Ezip
官方網站:(日後更新必須)
http://mosax.sakura.ne.jp/fswiki.cgi?page=SCFH+DSF

下載之後請先執行install32.bat
如果是64位元的作業系統請執行install64.bat
如果不能安裝的話請下載套件Microsoft Visual C++ 2008
官方網站中間部位就有此連結
------------------------------------------------------------------------------------------------
大家如果唔想搞咁多野,可以唔洗播埋聲,就跟以下步驟做:
1.到http://zh-tw.justin.tv/
2.登入(如果冇ac,去開左ac先,好易開既,唔洗教啦..)
3.按右上角既紅色廣播
4.允許網絡攝影機
5.開scfh
6.按下下iexplore.exe再按ok
26/8/10 04:21 PM

(轉做按iexplore.exe)
7.你可以自行鎖定想直播既野(按住drag here,再拉去指示既視窗)
8.按一下套用
你可以按一下預覽面板來睇下你揀左既畫面
下面係翻譯講解

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
以下係有聲既justin tv既教學 (同上面個個教既野係一d關係都無)

Justin.tv 令一個直播方法就係用Adobe Flash Media Live
好處就係可以set 多d野, 可以控制上載速到等等.
不過有時直播個 minimap, hp bar會閃閃下, 所以建議用windows mode.
(設定Windows Mode方法: 開Game > Esc > Video > Windows Mode X左去 > OK)

等我詳細講解一下:
1. 到http://zh-tw.justin.tv/
2. 登入
3. Download定個Profile (自己揀一個, 睇你想用邊種)
4. 開Adobe Flash Media Live (見下圖)
5. 係左上角, File > Open Profile > 打開頭先Download左既profile 開左之後, m 個部份應該會自動有野 (有機會會有個野彈出黎, 按ok就得, 唔洗理)

6. 講解下張先
   a) 揀返做 SCFH DSF
   b) set 用咩format, 我用開 VP6
   c) Frame Rate 係計人地睇既rate, 一般set 10-15已經好足夠
   d) Input Size 呢到好緊要, 越大既話, 播出黎就越清, 但亦都會越食CPU同RAM
   e) 呢到Set 你既 Video upload 速度, 當然越快越好, 但係好睇你上網速度
   f) set 你 video 既野 (見 n)
   g) Output Size, 同Input Size 一樣, 不過最好就係兩個都一樣
   h) 剔呢個就會錄埋音, 如果想無聲既話就唔好剔
   i) 呢到set 錄邊到既音 (見 o)
   j) 多數都係set 44100 (d音穩定+正常d)
   k) 呢到set 你 聲音既upload 速度, 當然越快越好, 但係好睇你上網速度, 我多數set最低 (56)都夠
   l) 一路直播時可以一路錄影save係你 HDD 到, 檔案size 比 Fraps 細好多!
   m) 跟step 5做就得
   n) Keyframe Frequency: 越低就用部腦資源越多, 建議 10
      Quality: 質量 (我無理到)
      Noise Reduction: 降低模糊 (作用不大, 所以set none)
      Datarate Windows: 呢個真係唔知... 大概同傳數資料有關, set small 都夠
      CPU Usage: 呢到當然越低越好 XD
   o) 如果想錄Game 聲就set 做立體聲混音

7. set 好晒之後就開SCFH (見下圖)

8. Highlight FlashMediaLiveEncoder 後按 OK 就會入左個主介面 (見下圖)

9. a) hold住佢之後拖去你想錄既地放 (LOL個Windows)...
   b) set 做你個 lol 既size (開Game後係Video搵到) set好之後按size 下面個 Apply
10. 基本上已經完成晒, 你隨時可以係Adobe Flash Media Live按Start就會開始直播 (唔洗再去justin.tv個按廣播)
11.去到Loading畫面個時就用 SCFH.exe a (Drag Here.) 個到鎖定LoL既windows.
12.如果想停既話, 隨時係Adobe Flash Media Live按STOP即可
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
由於好多人問點樣可以係Windows 7到set淨係聽到喇叭又聽唔到自己支咪既聲
所以我問左GoGoLetsGo點整, 以下係佢既教學:

首先..要睇返自己係張咩soundcard..裝返個driver... (一定要)
之後去右下角既音量
31/8/10 02:46 PM
..按右鍵..選錄音裝置..
係入面既空白地方按右鍵..選顯示已停用的裝置
之後應該會有立體聲混音什麼的..把他選做預設裝置

完成左之後出返去.
係右下角音量按左鍵..點喇叭.之後應該會有D選擇..好似microphone個D..全部SET靜音..

完成左之後去返adobe flash media encoder..
係audio度Device選混音 再按 ▼
係個下拉選單度都係選混音
咁就應該ok
我唔sure我岩唔岩的
只係將我自己做左既野present出黎

多謝fok哥既livestream教學,下面有得睇,fok哥真是好人

希望可以幫到大家,如果有問題,可以留言,我見到會回答

睇番JUSTINTV D人既直播,好多都有HD ICON,我明明達標反而無

有.... output同返input一樣其實最好

所以我OUT PUT調大都無用嘍?

370x500

回復 55# hfok

well,input調番高小小又唔怕
其實justin tv既video係幾大size?

播出黎個畫面好細,知唔知調邊個
LIGHT711 發表於 4/11/10 12:56 PM

input 同 output size

http://zh-tw.justin.tv/light711/b/273139167
播出黎個畫面好細,知唔知調邊個

click一下個士巴拿 (睇返樓頂既圖)

果度我唔識開
可唔可以教我點開

我指係圖中, o 個忽
裡面個到唔好tick啟用

唔可以唔tick

你試下轉左做立體聲混音唔好tick 啟用睇下得唔得

你有無download到個個xml file?
hfok 發表於 3/11/10 06:47 AM

解決左了
唔該哂

不過直播果陣我轉左做立體聲混音
佢播出黎果d音越黎越大 之後仲爆哂音咁
係唔係有咩未較好? (我win xp 淨係係右下角音量個input tick左音體聲混音)

10. 基本上已經完成晒, 你隨時可以係Adobe Flash Media Live按Start就會開始直播 (唔洗再去justin.tv個按廣 ...
xiaohungd 發表於 3/11/10 06:02 AM

你有無download到個個xml file?

10. 基本上已經完成晒, 你隨時可以係Adobe Flash Media Live按Start就會開始直播 (唔洗再去justin.tv個按廣播)

你好
我設定好哂 然後按start直播
咁我要點樣send條link比人地睇我d直播??
我搵唔到
我上返justin tv又唔見我直播緊
但係就已經按左start

慘,都係超頻算

其實搞左咁耐,有無辦法FULLSCREEN全螢幕都直播到JUSTIN.TV?我試過直播,但係直播畫面全黑
我只能用WINDOW MO ...
LIGHT711 發表於 31/10/10 11:14 PM

無... 不過想直播+ 60FPS 正常黎講都幾難...

其實搞左咁耐,有無辦法FULLSCREEN全螢幕都直播到JUSTIN.TV?我試過直播,但係直播畫面全黑
我只能用WINDOW MODE視窗化黎直播,但係FPS大大降低

推番前先囧,點解唔置頂呀sosad
順圭♥